OM SKÖRDEFÄLTET

På Skördefältet växer det massor av svarta vinbär. Sedan 2009 producerar jag saft, sylt, gelé, marmelad och chutney med vinbärsodlingen som bas. Jag använder även grönsaker, bär och frukt från trädgård och skog. Produkterna säljer jag på hantverksdagar i mitt närområde. Kolla i kalendern när och var jag har försäljning!
     När kunderna betraktar mitt välfyllda bord, kommer ofta frågan: Har du gjort allt det här själv? Eftersom jag förstår att man tänker mest på vad som händer i köket brukar jag ta med kunden på en resa: Från jord till bord.

Under vintermånaderna beskär jag fruktträden, och klipper bort döda grenar på vinbärsbuskarna.
     I trädgårdslandet börjar förberedelserna på hösten då jag täcker jorden med löv. Jag tillför inga kemiska produkter. På våren bearbetar jag jorden med traktorns hjälp. Därefter kör jag upp fåror där jag bäddar ner frön. För att hålla ogräset borta och bibehålla fuktigheten marktäcker jag med gräsklipp.
     Under en varm och solig sommar måste man vattna.

Produktionen börjar i maj då jag gör marmelad och chutney av rabarber. Vid midsommartid lyser de solgula squachblommorna i trädgårdslandet. Efter hand växer det ut squach som jag kokar marmelad av.
     I juli drar skördeperioden igång på allvar då både blåbär och vinbär mognar. När jag har plockat av de svarta vinbären, tar jag även tillvara på buskarnas blad som jag gör måltidsdricka av.
     Fram i september mognar plommon, lingon och päron. En månad senare plockar jag fläderbär och äpplen och tar upp morötter ur jorden.

Produktionen tar sin tid. Därefter förser jag flaskorna och burkarna med etiketter och tyg. Det ska till många olika moment innan produkten hamnar på försäljningsbordet.

 

Under vintermånaderna 2018 - 2020 har jag nästan varje ledig morgon suttit med pennan i handen och skrivit en bok om min familj. Efter några timmars skrivande har jag gått ut till arbetet bland vinbärsbuskarna. Under tiden som jag har ansat buskarna har jag filat på formuleringar, och tänkt igenom vad jag ska skriva nästa morgon.

Skördefältet ger ut boken.